Ojačati imunitet pravilnim izborom hrane



Put ka jačanju imuniteta nije izbjegavanje pojedinih namirnica već pomno planiranje prehrane, koja ne isključuje niti jednu namirnicu, ali dodaje potrebne biološke tvari, kojima je deficitarna današnja klasična prehrana. Većina ljudi. međutim,  svoju prehranu bazira na industrijski obrađenim namirnicama koje su tijekom obrade izgubile mnoge mikronutrijente, a uslijed manjka tih pomoćnih biloških tvari, naš imunološki sustav radi samo s polovicom snage koja se očituje u broju i aktivnosti imunoloških stanica.

"Uvriježeno je mišljenje da svaka vrsta voća i povrća daje samo po jedan mikronutrijent, a zapravo svaka od njih predstavlja vrlo složen aparat fitokemikalija za borbu protiv bolesti. Zbog toga u svakodnevne obroke treba uključiti raznovrsnu hranu sa što više boja koju, radi jednostavnosti, dijelimo u četiri velike skupine boja: žuto-narančasta, crvena, zelena i plavo-ljubičasta", kaže mr. Suzana Tomašević nutricionista Nutrivita konzaltinga (www.nutrivita.hr).

"Mnoge vrste prehrane već zadovoljavaju ovu formulu, a jedna od njih je i mediteranska prehrana koja obiluje raznobojnim svježim voćem i povrćem, ribom, umjerenom količinom mesa, maslinovog ulja i nezaobilazne čaše crnog vina. Kada bi svi trgovci voćem i povrćem imali osjećaj za tržište kao što ga imaju proizvođači lijekova, svi bismo, umjesto u ljekarne, žurili na tržnice odabrati tu čudesnu, moćnu hranu. Hrana je naša najveća i najdostupnija ljekarna koja se sastoji od prirodnih laksativa, sredstava za smirenje, antikoagulanasa, protuupalnih agenasa, analgetika, digestiva", kaže Suzana Tomašević.

Za optimalno funkcioniranje našeg organizma potrebno je 13 vitamina, a nedostaje li nam samo jedan, ili ih ne dobivamo u dovoljnim količinama, dolazi do poremećaja sustava izmjene tvari što se može reflektirati kao umor, suhoća kože, kosa bez sjaja, nervoza te podložnost raznim oboljenjima.

Istraživanja govore da su osobe s niskim razinama vitamina E često podložni infekcijama, a prema istraživanju objavljenom u The American Journal of Clinical Nutrition veće doze vitamina E u kraćem razdoblju osjetno su povećale obrambenu sposobnost osoba iznad šezdeset godina starosti. Da bi vitamini bili djelotvorni, moraju djelovati zajedno s hranom. Oni nisu zamjena za hranu, što znači da nije dovoljno progutati vitaminsku tabletu, bez obzira na svoje prehrambene navike ili način života.

"Najvažniji dodatci prehrani prema mom izboru su povećane količine antioksidanasa (pripravci sa dovoljnom količinom vitamina A, C, E i selena), omega 3 masne kiseline, i neizostavni mineral cink. Važno je napomenuti da je važna i kvalitete dodataka prehrani u čemu je od velike koristi stručan nutricionistički savjet uz garanciju kvalitete proizvoda koji imaju za cilj popraviti vitaminsko mineralni status. Isti se može provjeriti i nakon preporučene suplementacije, već nakon mjesec dana korištenja, poptuno bezbolnom metodom određivanja količine vitamina i mimnerala u organizmu", kaže Suzana Tomašević.

Šest top nutrijenata za jačanje imuniteta
  1. Genistein iz soje
  2. Limonen iz citrusa
  3. Likopen iz rajčice
  4. Katehin iz zelenog čaja
  5. Sulforafan iz brokule
  6. Kurkumin iz kurkume