Crijeva su važna za imunitet





Tanko i debelo crijevo su najvažniji organi imunološkog sistema jer se čak 80 % zaštite organizma odvija u njima, a naročito u debelom crijevu. U zaštiti organizma od bakterija i virusa crijeva primjenjuju dva odbrambena sistema - takozvanu crijevnu floru i sluzokožu crijeva.
Bakterije u crijevima preradjuju hranu svarenu u želucu, suzbijaju opasne bakterije i gljivice i razgraduju otrovne materije.
Za pokretanje crijeva potrebno je jesti hranu bogatu vlaknastim materijama koje se nalaze u bilju kao što su pšenične klice i laneno sjeme.

Jogurt poboljšava rad crijeva

Istraživanja su pokazala da jogurt poboljšava rad cjelokupnog organizma. On ubija bakterije, stimulira stvaranje gama interferona, poboljšava rad stanica ubica i povećava stvaranje antitijela. Jogurt sadrži žive kulture Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgarikus koji djeluje protiv alergija i infekcija.
Redovno konzumiranje jogurta, i druge hrane koja sadrži mliječnu kiselinu i pomaže zdravlje desni. Smatra se da blagotvoran efekat na zdravlje desni vjerovatno ima probiotičko djelovanje bakterije “lactobacillus”, koja čak može ublažiti i efekte paradentoze.
Jogurt se preporučuje ljudima koji imaju problema sa bolesnom jetrom, problem sa bubrezima, a veoma je koristan i kod čira na želucu.