5 saveznika iz prirode za jačanje dječjeg imuniteta



Nepotrebno je naglašavati kolika je važnost majčina mlijeka u stjecanju imuniteta u prvim mjesecima života, kao i zdrave, raznovrsne i uravnotežene prehrane u kasnijoj dobi. Takva prehrana podrazumijeva mnogo voća i povrća, cjelovitih žitarica i organski uzgojenog mesa, a smanjen unos slatkiša, gaziranih sokova i hrane bogate aditivima.

Uz pravilnu prehranu dijete može koristiti i neki kvalitetni vitaminsko- mineralni pripravak kako biste bili sigurni da u organizam unosi dovoljne količine vitamina A, C i B kompleksa te cinka, selena i željeza.

Od prirodnih preparata bilo bi neoprostivo na prvom mjestu ne spomenuti ehinaceju. Ona je imunostimulans broj jedan kada se radi o prehladi ili nekoj drugoj akutnoj respiratornoj infekciji.

Ehinaceja najbolje rezultate daje korištenjem već kod prvih simptoma bolesti, s tim da u pedijatrijskoj praksi treba izbjegavati njene preparate koji sadržavaju alkohol.

Klinička su ispitivanja nedvojbeno dokazala da ehinaceja djeluje stimulirajuće na imunosni sustav, ublažava bol te ima antimikrobno i protuupalno djelovanje.

Ekstrakt isključivo svježe ehinaceje može se koristiti i preventivno kada je posrijedi oslabljeni imunitet, ali nikad duže od šest do osam tjedana. Najdjelotvorniji preparati ehinaceje su oni pripremljeni od nadzemnih dijelova ili korijena svježe biljke, i to vrste Echinacea purpurea.

Ehinaceju bi svakako trebalo izbjegavati kod svih autoimunih bolesti, kao i kod korištenja imunosupresiva, a tek u rijetkim slučajevima zabilježene su alergijske reakcije. Mogu je koristiti i djeca, ali u pedijatrijskoj se praksi izbjegavaju alkoholni preparati, a doza se prilagođava djetetovoj dobi i težini.

Matična mliječ, hrana matice u pčelinjoj košnici, savršen je proizvod prirode, hrana i lijek u onom najužem smislu riječi; zanimljivo je da je matica oko 40 posto duža i 60 posto teža od obične pčelice, a životni joj je vijek 40 do 50 puta duži od onog pčele radilice.

Matična mliječ potiče regeneraciju svih stanica u tijelu, uravnotežuje žlijezde s unutarnjim lučenjem, pospješuje izlučivanje žuči, regulira probavu, djeluje hepatoprotektivno i imunostimulativno. Odlična je za primjenu kod djece koja uz oslabljeni imunitet imaju i slab apetit. Preporuka je koristiti matičnu mliječ do tri mjeseca bez prestanka, i tada učiniti pauzu.

Kvalitetna liofilizirana matična mliječ sve je prisutnija na našem tržištu i moguće ju je pronaći u oblicima koji su djeci prihvatljivi (sok).

Od najmlađe dobi u prehranu je, uz majčino mlijeko, korisno uvrstiti i probiotike, prirodne antibiotike, organizmu prijateljske bakterije laktobacile. Jedna od najpotentnijih probiotičkih bakterija je Lactobacillus acidophilus.

Probiotici jačaju imunitet, koriste se kod učestalih infekcija, obnavljaju crijevnu floru, djeluju protektivno i protuupalno na urogenitalni trakt i ublažavaju probavne probleme.

Dojenčad niske porođajne težine, ona rođena carskim rezom, dojenčad na prehrani adaptiranim mlijekom i djeca koja su na čestim i dugotrajnim antibiotskim terapijama imat će koristi od jačanje imuniteta korištenjem probiotika.

Riblje ulje sa standardiziranim omjerima omega-3-kiselina (EPA i DHA), bogata vitaminima A i D, odličan su izbor za jačanje dječjeg imuniteta kod djece sklone učestalim infekcijama. Prilikom kupnje ribljeg ulja treba pripaziti da se radi o kvalitetnom i provjerenom proizvođaču koji jamči da u ribljem ulju nema teških metala i toksina.

Kolostrum ili 'prvo mlijeko' prirodni je dodatak prehrani bogat proteinima, aminokiselinama, mineralima, vitaminima i antitijelima za borbu protiv različitih bolesti. Na tržište dolazi kravlji kolostrum u obliku praha koji se razmuti u malo čaja ili vode i dijete ga može uzimati već od prvih dana života.

Izvor: Mama&Beba