Zdrav život kao preduvjet za jači imunitet



Ako govorimo o dobrom imunitetu, napomenut ćemo sve one mjere koje bi i inače trebalo poduzeti kako bi se utjecalo na zdravlje.
Zdrav život je preduvjet za dobar imunitet, a njega čine: zdrava prehrana, dovoljna količina sna i odmora, adekvatne fizičke aktivnosti, higijena, adekvatni uvjeti života i rada te izbjegavanje rizičnog ponašanja.

U narodnoj i znanstvenoj medicini za jačanje imuniteta koriste se razni ljekoviti pripravci, a ovdje donosimo neke od njih:

Zeleni čaj

Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa flavonoida te vitamina, izvrsno je sredstvo za jačanje imuniteta, dok visoki udio fluorida u čaju pomaže u očuvanju zdravih i čvrstih zubi.

Sirup od bijele repe

1 velika bijela repa
3–4 žlice meda
Repu oguliti, naribati, pomiješati s medom i pokriveno kuhinjskom krpom ostaviti da odstoji 5–6 sati. Dobivenu tekućinu procijediti u bocu i čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Uzimati 3–4 puta dnevno po 1 žlicu sirupa - jača imunitet i ima snažno potuupalno djelovanje.

Kura limunadom

8 limuna
1,5 l vode
350 g meda
1 l mineralne vode
Limune dobro oprati, posušiti, tanko oguliti i koru nasjeckati, a sok iscjijediti. Vodu prokuhati, malo ohladiti i dodati med. Kada se sirup potpuno ohladi dodati koru i sok od limuna, dobro promiješati i ostaviti na hladnom mjestu da odstoji 2 sata. Limunadu procijediti i popiti tijekom dana, a prije uzimanja dodati mineralnu vodu. Limunadu uzimati 2–4 tjedna ili po potrebi.

Mlijeko od lovora

2 svježa lista lovora
2,5 dcl mlijeka
Usitnjene suhe listove lovora preliti mlijekom, zakuhati i lagano kuhati 3 minute. Nakon što pokriveno odstoji 15 minuta, mlijeko procijediti. Uzimati 7 dana u mjeseca, 2 puta na dan.