Čuvari naseg imuniteta - Omega kiseline



U namirnicama prevladavaju omega-6 masne kiseline, a s vremenom se drastično povećao rizik nedostatka omege-3.

Omega masne kiseline pojam su koji smo često čuli od liječnika, u ljekarni ili u medijima. No, jesmo li se zapitali o čemu je zapravo riječ?

Omega masne kiseline sastavni su dio ribljih ulja, jednog od najstarijih dodataka prehrani. Riblja ulja sadrže omega-3 esencijalne masne kiseline EPA i DHA. Omega masne kiseline ljudsko tijelo ne može proizvesti, pa ih moramo osigurati pravilnim uzimanjem dodataka prehrani. Zbog zastupljenosti u većini fizioloških procesa i strukturama svake stanice, nužne su za normalno funkcioniranje organizma. Njihovo pomanjkanje zabilježeno je kod različitih upalnih i krvožilnih bolesti, Alzheimerove bolesti, depresije, slabije koncentracije, a izravno su povezane s padom imuniteta i kožnim poremećajima.

Omega masne kiseline smanjuju koncentraciju kolesterola, povećavaju elastičnost krvnih žila i reguliraju viskoznost krvi, pa smanjuju rizik od srčanih napada i udara uzrokovanih grušanjem krvi. Njihovo osnovno djelovanje vezuje se uz prevenciju i tretmane visokoga krvnog tlaka, srčanih aritmija i drugih kardiovaskularnih bolesti.
Osim djelovanja na krv i krvne žile, istraživanja su pokazala da je za razvoj mozga i vida te za intelektualni razvoj dojenčadi prijeko potreban DHA, čiji unos putem nadoknade ili preko majčina mlijeka može znatno potaknuti razvoj najmlađih.