Zdravom prehranom do super jakog imuniteta



Hrana sama za sebe nema dovoljnu snagu da nam pruži apsolutnu zaštitu od prehlada i gripe, no postoje namirnice koje, ako se kombiniraju uz dovoljno sna, redovitu fizičku aktivnost i malo stresa, mogu ojačati naš imunitet.
Iako znanstvenici nisu sigurni zašto nam prehrana ne pruža potpunu zaštitu, stručnjaci se jednoglasno slažu da zdrava hrana koja sadrže cjelovite žitarice, bjelančevine i mliječne proizvode s malo masnoća može pomoći da lakše prebrodimo gripu te da se brže oporavimo od nje.
"U sezoni gripe najbolje je osloniti se na hranu bogatu vitaminima i mineralima. Također, hrana sadrži korisne hranjive tvari koje nisu prisutne u dodacima prehrani", kaže dr. Julia Zumpano, liječnica u Klinici za prevenciju zaraznih bolesti u Clevelandu.
Stručnjaci preporučaju da u prehranu ubacite što više voća i povrća, kako bi unijeli vitamine C i E, cjelovite žitarice, nemasno meso i meso peradi, koje je sjajan izvor cinka, te mliječne proizvode za vitamin A.
Narančasta boja voća i povrća dolazi od karetonoida, pigmenta koji se u ljudskom tijelu ponašaju poput antioksidansa, stoga je za dnevnu dozu vitamina A i C vrlo važno jesti što više naranča, mrkvi, bundeva ili tikvica.
Iako su brojna istraživanje pokazala da razne namirnice imaju različite efekte po ljudsko zdravlje, stručnjaci se slažu kako je cink vrlo važan za zdravi i jaki imunitet, a morski školjkaši su najbolji izvor ovog esencijalnog minerala.
Za zdravlje je, također, vrlo važno piti vodu, odnosno hidratizirati tijelo kako bi se lakše moglo nositi sa svim virusima i bakterijama.
"Kada imamo povišenu temperaturu naše tijelo brže dehidrira, stoga je vrlo važno da pijemo što više tekućine", poručuje dr. Jennifer K. Nelson sa klinike Mayo.
Iako je najbolje piti čistu vodu, konzumacijom čajeva, pogotovo zelenog, unosimo vrlo važne antioksidanse koji nas održavaju zdravima, ali i pomažu u borbi s raznim bolestima. Brojna istraživanja pokazala su da katehini iz zelenog čaja jačaju imunitet potičući proizvodnju bijelih krvnih zrnavca.
No, postoji kvaka. Za pozitivni efekt trebali bi popiti od 8 do 10 šalica zelenog čaja dnevno, što je po našem mišljenju barem šest šalica previše, ali pošto nema nuspojava slobodno možete pretjeravati.