Gljive pečurke jačaju imunitet







Pokazalo se da njihova konzumacija poboljšava prirodni imunitet, što je i prva linija odbrane organizma od svih vrsta virusa, rastvaraju kolesterol i trigliceride, reguliraju krvni tlak, podešavaju nivo šećera u krvi i smanjuju masnoću u krvi, koja je odgovorna za mnoge bolesti.

Nova naučna istraživanja ukazuju na činjenicu kako bi jedenje pečurki moglo da bude od velike koristi u odbrani od infekcija i virusa jer podižu prirodni imunitet organizma. Istraživanje je sprovedeno na jednom od američkih univerziteta, gde su pomno proučavani procesi u tijelu koji se događaju nakon što konzumiramo pečurke i pokazalo se da njihova konzumacija poboljšava prirodni imunitet, što je i prva linija odbrane organizma od svih vrsta virusa.
Naučnici na ovaj način žele da saznaju kako se i da li se pečurke- koje mnogi svrstavaju u kategoriju superhrane- mogu koristiti kao eliksir imuniteta kako bi se spriječilo oboljevanje od gripe, što je posebno važno ako se ima u vidu da je epidemija svinjske gripe i dalje ozbiljna prijetnja za cijeli svijet. Stručnjaci pritom vjeruju kako je zdrava hrana, za razliku od vitaminskih suplemenata, najbolje i najzdravije dugoročno riješenje za jačanje imuniteta.