Češnjak sadrži enzime koji podižu imunitet



Znanstvenici su utvrdili da je ljekovita tvar skrivena u češnjaku 100 puta učinkovitija u borbi protiv bakterije koja uzrokuje trovanje hranom od dvije vrste antibiotika.

Bakteriju Campylobacter moguće je pronaći na površini mesa, ali i u njenoj unutrašnjosti. Statistike pokazuju porast trovanja hranom tijekom posljednjih godina, djelomično zbog povećane popularnosti konzumacije sirovog mesa, ali i 'roza' paštete od pileće jetre.

Češnjak je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Iako je široko poznat po svom 'nedruštvenom' mirisu, stoljećima se smatra hranom koja liječi. Češnjak sprečava rak, snizuje kolesterol, liječi prehladu, ali on može i pomoći sniziti visoke razine krvnog tlaka.

Nakon što ga ogulite i usitnite, ostavite ga sa strane petnaestak minuta i tek ga tada koristite u pripremanju jela. Na taj će se način aktivirati enzimi koji podižu imunitet.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Antimicrobial Chemotherapy.