Podizanje imuniteta prirodnim putem



Netko samo ponekad, a netko jako često zapadnu u stanje slabog imuniteta. Nekome je dovoljno da bude malo na propuhu i već se prehladi. Imunitet nas čuva od obolijevanja pa podizanjem imuniteta podižemo i vjerojatnost da ostanemo zdravi.

Za vas smo priredili listu s deset preporuka za podizanje imuniteta. Radi se o vrlo efikasnim metodama, ali nije nužno da ih sve primijenite. Dovoljno je da izaberete 3 metode koje vam je najlakše provesti i da ih se držite. Dobri rezultati neće izostati.

1. Pijte sok od limuna
Ovo ne govorimo zbog vitamina C. Naravno, limun obiluje vitaminom C što je dobro za imunitet, ali limun ima još jednu bitnu karakteristiku. Njegova kiselost (pH vrijednost) potiče razvoj zdravih bakterija u tijelu i štiti ga od razvoja virusa i štetnih bakterija.

Limun možete piti svježe iscijeđen, možete ga dodavati u čaj, umjesto octa u salatu, pri kuhanju… Budite kreativni.

2. Koristite prirodne sastojke za podizanje imuniteta
Spomenut ćemo dva najefikasnija. Češnjak je najjači prirodni antibiotik i dobro je barem jednom tjedno najesti se češnjaka. Sirovi češnjak bolji je od kuhanog, ali opet, kuhanjem se smanjuje miris češnjaka, a to će mnoge nagnati da ga kuhaju. Neki kupuju tablete s češnjakom u ljekarni, mi bismo ipak preporučili čisti češnjak s tržnice.

Drugi bitan prirodni sastojak za imunitet je Aloa Vera. Aloa Vera se ponekad opisuje kao čudotvorna biljka koja liječi sve bolesti. Mi ne bismo išli tako daleko, ali ju preporučujemo.

Eterična ulja također spadaju u ovu kategoriju i mogu doprinijeti jačanju obrambenog sustava.

3. Spavajte dovoljno
Svatko od nas ima drugačije potrebe za snom i zato nije moguće definirati koliko je sati sna idealno. Neke osobe trebaju samo 6 sati sna u prosjeku, a neke i do 10 sati. To ovisi i o vašoj dobi, o godišnjem dobu, o tome koliko ste fizički aktivni i o raznim drugim čimbenicima. Bitno je da se dobro naspavate. Dobar san povezan je s lučenjem hormona važnih za naše tijelo. Dobar san poboljšat će vašu sposobnost razmišljanja, popraviti vam raspoloženje, čak i uljepšati kožu (zato se kaže “beauty sleep”). Nedovoljna količina sna narušava imunitet.

4. Pijte puno vode
Postoji jedno pravilo koje kaže:

Većina glavobolja javlja se zato što ljudi jednostavno ne piju dovoljno vode.
Žeđ nije jedini znak pomanjkanja vode, glavobolja također signalizira dehidraciju. Koliko vode vam treba? Teško je točno reći jer i to ovisi o raznim čimbenicima, ali minimalno litra i pol dnevno.

5. Smanjite unos kave
Kava ima neka dobra svojstva, ona je antioksidans baš kao i čokolada. Ipak, kava izvlači vodu i minerale iz tijela. Uz kavu pijte obavezno i vodu da nadoknadite tekućinu.

6. Smanjite unos slatkog
Ukoliko ćete se držati samo jednog savjeta od ovih koje smo ponudili, neka to bude ovaj. Eliminirajte šećer iz prehrane i primijetit ćete pozitivne promjene u tijelu, postat ćete energičniji i manje ćete obolijevati.

Rafinirani šećer ima određene sličnosti s drogom, što ga više konzumirate, više ga i želite. Tako se stvara ovisnost.
Šećer naglo ulazi u krvotok, naglo podiže razinu šećera koja opet kasnije naglo pada. Taj nagli proces narušava imunitet. Neki doktori koji su svjesni problema unosa šećera ići će tako daleko da će vam prije savjetovati da prestanete unositi šećer nego da prestanete pušiti. Nemojte šećer zamijeniti umjetnim sladilima, umjetna sladila su na svoj način isto prilično štetna.

7. Konzumirajte dovoljno proteina
Proteini su građevni blokovi koji su neophodni za zdravo tijelo, za zdravi um i, naravno, za imunitet. Dijete koje propisuju smanjen unos proteina obično obiluju u ugljikohidratima.

8. Opskrbite se zalihom voća i povrća
Voće i povrće važan su izvor vitamina, minerala, antioksidansa, vlakana i enzima. Ukoliko niste u mogućnosti zdravo se hraniti vitamine možete nadoknaditi vitaminskim pripravcima. Svako voće ima drugačiji kemijski sastav, a zlatno pravilo je konzumirati voće i povrće svih boja, od bijele i žute do tamno crvene i crne.

9. Vježbajte i provodite vrijeme na svježem zraku
Danas je nažalost normalno provoditi 90% vremena u zatvorenom prostoru, domu, uredu, trgovačkom centru… Svježi zrak dobro djeluje na raspoloženje i na imunitet. Umjereno vježbanje, vožnja biciklom, trčanje i sl. također imaju jak učinak na imunitet.

10. Smanjite razinu stresa u životu, priuštite si stvari koje volite
Provodite vrijeme s prijateljima, odite na masažu, pripremite si toplu kupku. Raspoloženje i zdravstveno stanje povezani su. Lako je moguće da istovremeno osjetite nemir i grlobolju, stres i grlobolju.

Stres je važan impuls koji je, evolucijski govoreći, zaslužan da životinje pobjegnu na vrijeme kada primijete opasnost. U današnje vrijeme nema koristi od stresa u situaciji kada vam npr. netko kaže nešto ružno.
Smanjite razinu stresa kako god znate. Možda je za vas joga, meditacija, autogeni trening… Riješite li se stresa život će postati ljepši, a to će se pozitivno odraziti i na imunitet.