Kombinacija pojedinih obroka za podizanje energije i imuniteta


Pravilna prehrana je iznimno bitna kako bi tijelo moglo izdržati svakodnevne fizičke napore i kako bi se moglo obraniti od nepoželnjih virusa i bakterija odnosno raznih bolesti. Dakle, pravilna prehrana je bitna za imunološki sistem našeg tijela.
U daljenjm tekstu donosimo nekoliko primjera, odnosno kombinacije namirnica koje pomažu održavanju imuniteta na visokoj razini.

Tunjevina s limunom

Tunjevina obiluje Omega 3 masnim kiselinama  koje ukratko zaustavljaju starenje živčanih stanica i mozga te jačaju srce i krvne žile boreći se protiv kolesterola.
Meso tune, osim navedenih masnih kiselina, sadrži veće količine željeza, stoga ne bi bilo naodmet da, bez obzira jedete li odrezak od tune ili komadiće u salati koristitesok od limuna koji je bogat C vitaminom.
Također je dobro daditi peršina koji je izuzetan izvor željeza.
Željezo+C vitamin = savršena podloga za izvrstan imunitet.

Svježi sir s jabukom

Svježi sir, osim velike količine proteina, sadrži i prijeko potrebne masne kiseline, neophodne za rad mozga i krvožilnog sustava. Vitamini iz jabuke hranjiva su energija za vaš um stoga je ova kombinacija možda najbolja kada osjećate da vam lagano popušta koncentracija, a pred vama je još mnogo obaveza.

Žitarice i banane

Evo još jedne instant hrane za mozak, a nije fast food. Pločica od žitarica uglavnom je lako dobavljiva, stoga je odličan izvor magnezija i vitamina B6 koji su vam potrebni kada se više trošite, bilo zbog stresa na poslu ili samog rada. Banana, osim što pomaže apsorpciju vitamina B6 i magnezija, brzo diže šećer u krvi, stoga se preporuča kada ste pod pojačanim stresom ili većom i dugotrajnom fizičkom aktivnosti.

Salata i zeleni čaj

Japanska i kineska kuhinja osim raznih egzotičnih kombinacija, nude i onu sa toplim napicima i hladnom hranom, koji jedne uz druge čine vašu probavu bržom, a zagrijavanjem i hlađenjem organizma povećavaju potrošnju kalorija. Osim toga, zeleni čaj prema istraživanjima, sam po sebi povećava potrošnju kalorija za 4%. Salata, zbog niskog udjela ugljikohidrata, smanjuje pretvaranje viška energije i nakupljanje u masti tijekom noći pa ste u biti sa takvim obrokom u višestrukoj prednosti.

Kruh i maslac od kikirikija

Kruh od cjelovitih žitarica, naročito prekrupe, i maslac od kikirikija zajedno nude koktel masnih kiselina koje pomažu u stvaranju proteina koji pomažu očuvanju i rastu vaših mišića. Jelo bez masti životinjskog podrijetla, ali zato bogato proteinima, vašem će organizmu biti njihov dodatan izvor.

Batat sa sirom

Tko god je upoznat s batatom (slatki krumpir) nesumnjivo zna njegove vrijednosti. Osim što pomaže u prevenciji bolesti krvožilnog i živčanog sustava, batat bogat beta-karotenom i luteinom pomaže u prevenciji karcinoma.
Masne kiseline iz sira u kombinaciji s beta karotenom i luteinom jednostavno pomažu stanicama da se razvijaju zdrave te da budu imune na potencijalne maligne promjene. Osim toga, batat ima nizak glikemijski indeks, što znači da nakon njega nema naglih oscilacija šećera u krvi, stoga nećete imati oscilacije u razini energije, nego ćete cijeli dan biti jednako jaki i učinkoviti.

Jaja sa đumbirom

Umjesto začina koje ste do sada koristili prilikom pripreme jaja, ovaj se put poslužite s đumbirom. Pečena ili kuhana na salatu, jaja odličan izvor energije i proteina, a prema istraživanjima đumbir pomaže da probava radi brže i učinkovitije. Na taj će način proteini i hranjive tvari iz jaja brže doprijeti u vaš organizam.