Da li osjetite krivnju kada jedete čokoladu? Nemojte! Drevni Maje su ju smatrali hranom bogova i nisu pogriješili: čokolada je zaista dobra za zdravlje.
Naravno da se to odnosi na tamnu čokoladu. U stvari, čim je tamnija čokolada, tim je bolja za Vaše zdravlje.
5 dobrih razloga zbog kojih se isplati jesti tamnu čokoladu
1. Zdravlje srca
Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola.
2. Antidepresant
2. Antidepresant
Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što ju čini popularnim poklonom na dan zaljubljenih.
3. Riznica antioksidanata
3. Riznica antioksidanata
Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.
4. Regulacija šećera
4. Regulacija šećera
Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to - flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.
5. Važni minerali
5. Važni minerali
Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.
Zašto tamna čokolada?
- tamna čokolada sadrži više antioksidanata, nego mliječna, jer ima veći udio kakaa
- tamna čokolada ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima - što je bolje za osobe, koje žele smršaviti
Mitovi i činjenice o čokoladi
1. Čokolada sadrži puno kofeina
Nije istina. Čokolada sadrži male količine kofeina. Jedna tamna čokolada (100 gr) sadrži od prilike istu količinu kofeina, što i jedna šalica kave.
2. Čokolada uzrokuje akne
Nije točno. Istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između akni i konzumiranja čokolade, čak i u velikim količinama.
3. Čokolada uzrokuje karijes
Nije istina. U zadnje vrijeme znanstvenici se sve više slažu s time, da nije samo šećer uzrok karijesa, nego bilo koja hrana koja se dugo zadržava u ustima. Na primjer, grickalice i suho voće mogu se lako zaglaviti između zubi i postati uzrokom karijesa.
4. Puno je ljudi alergično na čokoladu
Zabluda. Alergija na kakao je rijetka pojava. Većina ljudi je alergična na mlijeko, jaja, soju, pšenicu i orašasto voće, koje može sadržati čokolada. Ako ste alergični, pažljivo čitajte etikete i kupujte tamnu čokoladu, koja ne sadrži ove alergene.
Nemojte pretjerati sa čokoladom
Kao i u svemu, u prehrani je potreban balans. Jesti čokoladu je dobro, ali nije dobro ako ju jedete previše. Nekoliko kockica tamne čokolade dnevno je dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala, koje sadrži.
Najzdravija je čokolada iz biološkog uzgoja, koja ne sadrži bijeli šećer.
Koliko često Vi jedete čokoladu? Da li smatrate, da je čokolada zdrava?
Zašto tamna čokolada?
- tamna čokolada sadrži više antioksidanata, nego mliječna, jer ima veći udio kakaa
- tamna čokolada ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima - što je bolje za osobe, koje žele smršaviti
Mitovi i činjenice o čokoladi
1. Čokolada sadrži puno kofeina
Nije istina. Čokolada sadrži male količine kofeina. Jedna tamna čokolada (100 gr) sadrži od prilike istu količinu kofeina, što i jedna šalica kave.
2. Čokolada uzrokuje akne
Nije točno. Istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između akni i konzumiranja čokolade, čak i u velikim količinama.
3. Čokolada uzrokuje karijes
Nije istina. U zadnje vrijeme znanstvenici se sve više slažu s time, da nije samo šećer uzrok karijesa, nego bilo koja hrana koja se dugo zadržava u ustima. Na primjer, grickalice i suho voće mogu se lako zaglaviti između zubi i postati uzrokom karijesa.
4. Puno je ljudi alergično na čokoladu
Zabluda. Alergija na kakao je rijetka pojava. Većina ljudi je alergična na mlijeko, jaja, soju, pšenicu i orašasto voće, koje može sadržati čokolada. Ako ste alergični, pažljivo čitajte etikete i kupujte tamnu čokoladu, koja ne sadrži ove alergene.
Nemojte pretjerati sa čokoladom
Kao i u svemu, u prehrani je potreban balans. Jesti čokoladu je dobro, ali nije dobro ako ju jedete previše. Nekoliko kockica tamne čokolade dnevno je dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala, koje sadrži.
Najzdravija je čokolada iz biološkog uzgoja, koja ne sadrži bijeli šećer.
Koliko često Vi jedete čokoladu? Da li smatrate, da je čokolada zdrava?